Sezóna slovenskej zeleniny: Prečo je podpora domácej produkcie dôležitá pre zdravie a ekonomiku

Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska (ZZZS) upozorňuje spotrebiteľov na prebiehajúcu sezónu slovenskej zeleniny, pričom zdôrazňuje zdravotné a ekonomické výhody, ktoré prináša domáca produkcia. S prichádzajúcim vrcholom sezónneho zberu a predaja, vrátane populárnych druhov ako mrkva, cibuľa a kapusta, ZZZS potrebuje zvýšiť povedomie o význame sezónneho nákupu a podpory domácich pestovateľov.

Čo znamená sezónna zelenina pre naše zdravie?
Sezónne produkty z našich polí sú synonymom čerstvosti a výživovej hodnoty. Sú bohatšie na vitamíny a minerály: mrkva je známa svojím obsahom vitamínu A a beta-karoténu, ktoré prispievajú k dobrému zraku a silnej imunite, pričom chrumkavá kapusta je výdatným zdrojom vitamínu C, potrebného pre zdravý imunologický systém.

Podľa odborných štúdií, domáce produkty po zbere obsahujú o 20 % viac vitamínu C než dovážaná zelenina. “Kratšia vzdialenosť od poľa k stolu rovná sa čerstvosť a lepšia výživová hodnota,” zdôrazňuje ZZZS.

Prečo je podpora domácej produkcie výhodná pre ekonomiku a životné prostredie?
Podpora domácej produkcie je kľúčová pre rozvoj miestnej ekonomiky. Dovoz potravín prispieva k strate potenciálnych pracovných príležitostí a zvyšuje emisie spôsobené transportom. Napriek tomu, že slovenské poľnohospodárstvo tvorí len skromné 3 % HDP, podľa dát Štatistického úradu SR, rast záujmu o domáce produkty by mohol zvýšiť zamestnanosť a znížiť závislosť od dovozu.

ZZZS odhaduje, že ak by každý spotrebiteľ nahradil 10 % svojho mesačného nákupu zeleniny miestnymi produktmi, mohlo by to priniesť do ekonomickej sféry ďalších 30 miliónov eur ročne.

Ako môžete podporiť domácich pestovateľov?
Jednoduchým spôsobom, ako prispieť, je zamerať sa na sezónne produkty – aktuálne nájdeme na predajných pultoch miestnu mrkvu, cibuľu a koreňovú zeleninu. Dodatočne, odporúčame sledovať označenie pôvodu pri nákupoch. Vyhľadávanie slovenských produktov je teraz ešte ľahšie vďaka farmárskym trhom a predajným reťazcom, ktoré sa zameriavajú na lokálnu produkciu.

Základné výhody sezónnej spotreby:

  1. Čerstvosť a chuť – prirodzene dozreté sezónne produkty ponúkajú vyššiu chuťovú kvalitu,
  2. Výživová hodnota – čím je zelenina čerstvejšia, tým je bohatšia na vitamíny a minerály,
  3. Ekonomická výhodnosť – domáce produkty v sezóne sú často cenovo dostupnejšie a majú nižšie prepravné náklady,
  4. Podpora miestnej ekonomiky a nižšie environmentálne zaťaženie – kúpou domácich produktov prispievame k znižovaniu uhlíkovej stopy a posilňujeme miestny trh.

Sezónny kalendár: Čo aktuálne môžeme očakávať?
V súlade so sezónnym kalendárom, november praje zberu koreňovej zeleniny a cibule. Kapusta a cesnak sú v súčasnosti v období zberu bohaté na vitamín C a antioxidanty, ktoré sú dôležité na posilnenie imunity v zimných mesiacoch.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr