Zväz odporúča domácu zeleninu: Pre čerstvosť aj potravinovú sebestačnosť

Bratislava, 30. júna 2025 – Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska odporúča spotrebiteľom, aby počas letnej sezóny uprednostnili čerstvú domácu zeleninu. Sezónna produkcia od slovenských producentov prináša množstvo výhod: zelenina sa k zákazníkovi dostáva hneď po zbere, takže je maximálne čerstvá a plná výživných látok. Zároveň nákupom slovenských plodín podporujeme domácich farmárov, prispievame k rozvoju ekonomiky a znižujeme závislosť krajiny na dovoze potravín.

Podľa údajov OECD slovenskí farmári pokrývajú iba 59 % celkovej spotreby potravín a nealkoholických nápojov, preto každý nákup domácej zeleniny predstavuje krok k väčšej potravinovej bezpečnosti Slovenska. Navyše, slovenskí pestovatelia čoraz viac využívajú šetrné hospodárenie, čo zahŕňa minimálne používanie pesticídov a preferovanie biologických prípravkov na ochranu rastlín.

Okrem toho, zakryté plochy na Slovensku sú často obhospodarované bez úplného použitia pesticídov, čo prispieva k ochrane biodiverzity a znižuje environmentálny dopad poľnohospodárstva. Takéto šetrné hospodárenie nielenže zlepšuje kvalitu pôdy a vody, ale aj podporuje zdravie spotrebiteľov a zachováva prírodné ekosystémy.

O výhodách konzumácie sezónnej zeleniny hovoria nielen odborné štúdie, ale aj samotní pestovatelia. Medzi najdôležitejšie benefity patria:

  • Kvalita a čerstvosť: Sezónna zelenina je chutnejšia a výživovo hodnotnejšia – plody zozbierané v optimálnej zrelosti majú vyšší obsah vitamínov a antioxidantov.
  • Udržateľnosť: Kratšie prepravné trasy a minimálna doba skladovania znižujú uhlíkovú stopu a šetria životné prostredie.
  • Podpora farmárov a ekonomiky: Nákup lokálnej produkcie znamená priamu investíciu do slovenskej poľnohospodárskej komunity a posilnenie konkurencieschopnosti domácich pestovateľov.
  • Potravinová sebestačnosť: Domáca produkcia znižuje závislosť od dovozu – vyšší dopyt po slovenských produktoch tak pomáha posilniť bezpečnosť nášho potravinového systému.

Slovenskí pestovatelia momentálne ponúkajú dostatok čerstvých druhov zeleniny ako cherry paradajky, strapcové paradajky, hrášok, kel, karfiol, hadovky aj poľné uhorky, rímsky, hlávkový a ľadový šalát, tekvicu na varenie, čínsku kapustu, bielu aj červenú kapustu. Už od budúceho týždňa bude na trhu dostupná aj biela paprika.

„Musíme jasne komunikovať dôležitosť lokálnej produkcie – je čerstvejšia, kvalitnejšia, a zároveň podporuje našich poľnohospodárov i slovenskú ekonomiku,“ zdôraznil Peter Zubaľ, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska.

Zväz verí, že rastúci záujem o domácu zeleninu prispeje k zdravšiemu životnému štýlu obyvateľov a zároveň podporí udržateľný rozvoj slovenského poľnohospodárstva. Posilnenie lokálnych fariem zmierňuje environmentálnu záťaž a zároveň stabilizuje potravinovú ekonomiku. Preto pri najbližšom nákupe siahnite po slovenskej zelenine – pre svoje zdravie aj pre budúcnosť našej krajiny.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr